Gaza: ongeziene aantallen acute ondervoeding in twee AZG-faciliteiten

Reading time: minutes
 

Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) zien een scherpe en ongekende stijging van acute ondervoeding onder de bevolking in Gaza, Palestina. In de Al-Mawasi-kliniek in het zuiden van Gaza en in de AZG-kliniek in Gaza-stad in het noorden zien we het hoogste aantal gevallen van ondervoeding dat onze teams ooit in de Gazastrook hebben geregistreerd. De nood aan een continue stroom van voedsel en medische hulpgoederen naar de Gazastrook is enorm.

De ambulante therapeutische voedingscentra van beide klinieken behandelen momenteel meer dan 700 zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, en bijna 500 kinderen met ernstige en matige ondervoeding. Het aantal patiënten in de AZG-kliniek in Gaza-stad is in minder dan twee maanden tijd bijna verviervoudigd, van 293 gevallen in mei tot 983 gevallen begin juli. Van deze groep in juli zijn 326 kinderen tussen zes en 23 maanden oud.

“Dit is de eerste keer dat we zo'n ernstige ondervoeding in Gaza zien”, zegt Mohammed Abu Mughaisib, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Gaza. “De hongersnood in Gaza is opzettelijk en kan morgen worden beëindigd als de Israëlische autoriteiten voedsel op grote schaal toelaten.”

De ondervoeding in Gaza is het gevolg van bewuste, weloverwogen keuzes van de Israëlische autoriteiten: de invoer van voedsel is beperkt tot het absolute minimum om te overleven, de distributie ervan wordt gedicteerd en gemilitariseerd, en het grootste deel van de lokale voedselproductiecapaciteit is vernietigd. Mensen riskeren op korte termijn hun leven om ontoereikende voedselrantsoenen te krijgen, terwijl een bredere ineenstorting van het systeem aan de gang is: afvalwater vervuilt omdat de infrastructuur is vernietigd, beperkingen op brandstof beperken de productie van schoon water, en de erbarmelijke levensomstandigheden in overvolle kampen hebben gevolgen voor de gezondheid en de weerstand van de mensen.

“Door wijdverbreide ondervoeding onder zwangere vrouwen en slechte water- en sanitaire voorzieningen worden veel baby's te vroeg geboren”, zegt Joanne Perry, arts bij Artsen Zonder Grenzen. “Onze neonatale intensive care [in het Al-Helou-ziekenhuis] is ernstig overbevolkt, met vier tot vijf baby's die een enkele couveuse delen.”

"Dit is mijn derde keer in Gaza en ik heb nog nooit zoiets gezien”, zegt dr. Perry. “Moeders vragen me om voedsel voor hun kinderen, zwangere vrouwen die zes maanden zwanger zijn, wegen vaak niet meer dan 40 kilo. De situatie is meer dan kritiek."

Ondervoeding in gaza

Er is nu meteen onbeperkte toegang voor humanitaire hulp, een continue stroom van voedsel en medische hulp naar Gaza nodig en burgers moéten beschermd worden.

Ondervoeding in Gaza

Vóór oktober 2023 was Gaza sterk afhankelijk van de invoer van goederen en voorraden van buitenaf, met gemiddeld 500 vrachtwagens die dagelijks de Gazastrook binnenreden. Sinds 2 maart zijn er in totaal nog geen 500 vrachtwagens binnengekomen. Omdat de grensovergangen voor hulpgoederen vaak gesloten zijn of onder strenge beperkingen functioneren en de lokale voedselproductie vrijwel onmogelijk is door de aanhoudende vijandelijkheden en vernielingen, zijn de markten leeg of is het beschikbare voedsel voor de meesten onbetaalbaar.

Niet verbazingwekkend zijn de voedselprijzen in heel Gaza de hoogte in geschoten, waardoor zelfs basisvoedingsmiddelen voor de meeste mensen onbereikbaar zijn geworden. Volgens het Wereldvoedselprogramma kost een kilo suiker gemiddeld 76 dollar, terwijl een kilo aardappelen of bloem bijna 30 dollar kost. Daardoor leven veel gezinnen van slechts één maaltijd per dag – vaak alleen rijst, linzen of pasta – zonder toegang tot brood, verse groenten of voldoende eiwitten.

Ouders slaan ook bewust maaltijden over om hun kinderen te kunnen voeden. Zelfs ondervoede vrouwen die wel therapeutische voeding krijgen, geven hun eigen supplementen aan hun kinderen.

“Ik ben moeder en ik kan het hen niet kwalijk nemen, want ik zou hetzelfde doen”, zegt Nour Nijim, supervisor van het verpleegkundig team van Artsen Zonder Grenzen. “Maar als zorgverlener voel ik me hulpeloos. Mensen hebben honger en vragen ons om therapeutische voeding, maar we hebben niet genoeg en kunnen die alleen voorschrijven aan mensen met ondervoeding.”

De ondervoede patiënten die we zien, zijn slechts het topje van een veel grotere crisis. In de klinieken van Artsen zonder Grenzen smeken gewonde patiënten om voedsel in plaats van medicijnen – hun wonden genezen niet vanwege een tekort aan eiwitten. Onze artsen zien snel gewichtsverlies, langdurige infecties en zichtbare vermoeidheid bij patiënten en hun zorgverleners.

“De hongersnood in Gaza is opzettelijk en kan morgen worden beëindigd als de Israëlische autoriteiten voedsel op grote schaal toelaten.”